Париж, известен като “Световната столица на любовта”, привлича милиони туристи всяка година. Но кой е най-добрият момент да се потопите в магията на тази прекрасна дестинация? От големите културни събития до климатичните особености, ето някои съвети, които трябва да имате предвид при планиране на вашите екскурзии до Париж.

Кога оживява столицата?

Париж е известен с богатата си културна програма. В зависимост от интересите ви, можете да съобразите посещението си с:
  • Парижкия автосалон (октомври) – един от най-големите автосалони в света;
  • Фестивалът на светлините (декември) – когато целият град е осветен от празнични огънчета;
  • Празникът на музиката (юни) – улиците се превръщат в огромна музикална сцена;
  • Бастилия Дей (14 юли) – най-големият национален празник във Франция с фойерверки и паради.
Столицата оживява в различни моменти през годината, благодарение на културните събития, фестивали и традиции, които са вълнуващи както за местни, така и за чужденци. Те могат да ви помогнат да определите най-подходящия период, в който да посетите Париж.

Какво да очакваме от климата?

Климатът в различните градове играе ключова роля при планирането на пътувания и екскурзии. Информираността относно месечните климатични условия може да бъде решаващо за определяне на най-подходящия момент, в който да посетите Париж, когато времето е благоприятно за определени дейности или просто за разходка из града.  Януари-февруари са хладни месеци с температури около 5°С. Тогава е подходящо да посетите музеите и галериите. През март-май е идеалното време за разходка из града – температурите са около 15°С. Юни-август – лятото може да бъде топло с температури, достигащи до 30°С. Перфектно за пикник в Шамп дьо Марс. Септември-ноември – есенните месеци са красиви и с умерени температури около 10-15°С, а зимният Париж е магичен, особено по време на Коледа. Разбирането на климатичните условия помага на пътуващите да се подготвят по-добре, да избегнат неприятности и да се насладят на своята почивка в максимална степен. Така можете да изберете най-добрия период, в който да посетите тази дестинация, и да се насладите на всичко, което градът може да ви предложи, без да бъдете изненадани от непредвидени климатични обстоятелства.

Предимства на посещението извън сезона

Да посетите Париж извън пиковите туристически сезони ще ви помогне да избегнете големите тълпи в музеите и на забележителностите, както и високите цени. Освен това много от туристическите агенции предлагат отстъпки през този период. Всички тези предимствата дават възможност за по-добро изживяване. Париж е град, който можете да посетите през цялата година, но е важно да знаете какво желаете от вашата почивка, съветват специалисти от Ekvator. Независимо дали сте там за големите културни събития, заради климата или просто искате спокойствие, Париж винаги има какво да ви предложи.