С отминаването на зимните месеци започва да възниква и въпросът къде да прекарате семейната си почивка тази година. Мисията семейства с деца на море винаги е едно истинско приключение. За да вземете информирано решение относно избора на дестинация за вашата ваканция, по време на годишния отпуск, е хубаво да се съобразите с няколко основни стъпки.

Курорт на местна или чужда територия

Важно решение за избор на дестинация за семейна ваканция, е дали искате да посетите някое място в България или в чужбина. В зависимост от това се определят и опциите, които биха ви устройвали. Ако искате да изберете курорт за почивка на море, като туристи в чужда държава е важно да се ориентирате към ранните записвания. Не забравяйте да се поинтересувате за начините за транспорт до курорта, застраховки, необходимост от виза или паспорт и други важни моменти от организацията.

Организирано пътуване ли предпочитате?

Следващ важен въпрос, който касае избора на курорт за вашата семейна почивка на море, е това дали предпочитате организирани пътувания от туристическа агенция или предпочитате да изготвите своя план самостоятелно. Ако изберете втория начин, побързайте да направите своята резервация, за да бъдете сигурни, че ще има свободни места в избрания хотел или комплекс.

Какво търсите – релакс или приключения?

За да бъдете удовлетворени от взетото решение, трябва да определите целите на почивката си – дали търсите отдих, или приключения. Водещи фактори тук са наличието на деца, възрастовата категория и очакванията.

При планирането на семейни почивки, повечето туристи избират локации, които са обещаващи със своето спокойствие и релакс, както и с разнообразието от забележителности, водни атракции и други активности, вълнуващи най-малките.

Престой

Когато избирате място за екскурзия със семейството, трябва да обърнете внимание и на следното:

  • хотел – уверете се, че сте избрали удобно място за вашия престой, особено ако сте с малки деца. Трябва да разполагате с всичко необходимо за качествен релакс и почивка. Повечето български курорти по морето предоставят база от хотели, които включват разнообразни услуги за вашето семейство – ресторанти, барове, атракции, рум сървиз, басейн, спа зона, детски кът и други;
  • начин на изхранване – планирайки семейното пътешествие към морето, е важно да помислите и за начина на изхранване. Много от големите хотели предоставят полупансион, както и All inclusive. Ако не сте привърженици на този тип услуга, се уверете, че дестинацията разполага с достатъчно на брой и разнообразни заведения за хранене, които се намират в близост до хотела;
  • разстояние от хотела до плажа – всеки иска да бъде максимално близо до брега и да го делят само няколко крачки от финия и топъл пясък на плажа. А гледката, която се открива, да бъде необятното синьо море. Уверете се, че избраният курорт е поддържан, има охраняеми плажове и плажната ивица е редовно почиствана.

Други фактори, които влияят на избора на локация за вашата семейна екскурзия, са наличието на медицински център и аптеки в близост. За любителите на историята, от значение ще са историческите забележителности наблизо, за посещението и обиколката на които, биха помогнали услугите на опитен екскурзовод.